Przedszkole Bajka Bunscha

Przedszkole Bajka Bunscha

  • O nas
  • Nasz dzień
  • Oferta
  • Ogłoszenia
  • Galeria
  • Kontakt
Contact Us
  • 12 307 00 82
  • bunscha@przedszkole-bajka.pl
  • Home
  • Jadłospis

 

JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

21-03-2022

Chleb krakowski  50g, krakowska podsuszana  20g, masło 5g, pomidor koktajlowy 20g, sałata 5g  herbata  owocowa (pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                       OWOC

Zupa pomidorowa z zacierką  250g (seler, pszenica, jaja)

Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa 80g, 100g, 80g  (pszenica)

Kompot śliwkowy                                                      581 kcal

Drożdżówka z serem 60g, jabłko 1 szt  (pszenica, mleko, jaja)                  172 kcal

 

WTOREK

22-03-2022

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, Chleb swojski 30g, ser żółty 20g, masło 5g, rzodkiewka 20g

(pszenica, żyto, mleko)

341 kcal                                           OWOC

Zupa grysikowa  250g (seler)

Pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka  1 szt, 100g,80g (-)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                                                 594kcal

Pasta z brokułami 20g, ogórek 20g, weka, herbata malinowa (pszenica, jaja, mleko)

158  kcal

 

ŚRODA 

23-03-2022

Chleb domowy  50g , z masłem 5g, parówka , pomidor 10g,

ketchup 5g, herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                   WARZYWO

Barszcz czerwony z ziemniakami  250g (seler )

Makaron penne z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie śmietanowym  220g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                      572kcal

Galaretka owocowa 60g, ciastko jaglane z marchewką (bez cukru) 20g

(mleko,pszenica)                   161  kcal

CZWARTEK

24-03-2022

Płatki musli z mlekiem 250g,

Chleb graham 30g z masłem 5g,

szynka drobiowa  20g, ogórek 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346kcal                                                          OWOC

Krupnik z kaszą jęczmienna i pietruszką  250g

(seler, pszenica)

Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta na ciepło  80g, 100g, 80g   (pszenica, jaja)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                                     582 kcal

 

Jogurt truskawkowy 120g, wafle zbożowe 2 szt

(mleko)

142 kcal

 

PIĄTEK

25-03-2022

Chleb krakowski 50g z masłem 5g,

pasta rybna  20g, papryka 20g

kawa zbożowa

(pszenica, żyto, mleko)

325  kcal                                                           OWOC

Jarzynowa z ryżem  250g  (seler, pszenica)

Makaron z serem i jogurtem owocowym 220g

(pszenica, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                 562 kcal

Ciasto marchewkowe 60g, herbata ziołowa

(mleko, jaja, pszenica)

158  kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

               JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

28-03-2022

Chleb słonecznikowy  50g z masłem 5g, pasztet drobiowy  20g, ogórek konserwowy 20g (pszenica, żyto, mleko)

Herbata owocowa

222 kcal                                                          OWOC

Zupa brokułowa z kaszą 250g (jaja, seler, pszenica)

Racuchy z jabłkami podane z twarożkiem  220g

(pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                    553 kcal

Koktajl wiśniowy 120g,

bułka maślana 60g

(pszenica, jaja, mleko)

142 kcal

 

WTOREK

29-03-2022

Płatki ryżowe z  mlekiem 250g,

chleb swojski  30g z masłem 5g, szynka drobiowa  20g, papryka 20g (pszenica, żyto, mleko)

348 kcal                                   WARZYWO

Zupa kalafiorowa z makaronem 250g (pszenica, seler)

Filet z kurczaka w sosie własnym, ryż,  surówka wielowarzywna 80g,100g,80g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                                  588 kcal

Banan, herbatniki 20g

(-)

145kcal

 

ŚRODA 

30-03-2022

Chleb krakowski  50g z masłem20g,  twaróg 10g, powidło śliwkowe 10g, herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

247 kcal                                                          OWOC

Zupa ogórkowa z ziemniakami  250g (seler)

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym  220g  

(pszenica, jaja, mleko)

Kompot z czerwonych porzeczek                                   552 kcal

Serek wiejski ze szczypiorkiem  20g, pieczywo chrupkie błonnikowe,  herbata owocowa

(jaja, pszenica, mleko)

136kcal

CZWARTEK

31-03-2022

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,

Chleb rosyjski 30g z masłem 5g, polędwica sopocka  20g, ogórek 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346 kcal                                                            OWOC

Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica)

Kotlet devolay, ziemniaki, mini marchewka z pary   80g+50ml, 100g, 80g   (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                    592 kcal

Kisiel owocowy 120g, jabłko

(-)

155 kcal

PIĄTEK

01-04-2022

Cheb domowy  50g z masłem 5g, pasta jajko w sosie jogurtowo-chrzanowym,  szczypiorek 10g, herbata z cytryną

(żyto, mleko, pszenica)                  OWOC   278  kcal

Zupa koperkowa z muszelką 250g

(seler, pszenica, jaja)

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej 80g, 100g, 80g  (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                    576 kcal

Ciasto jogurtowe z brzoskwinią 60g, kakao

(jaja, pszenica, mleko)

154 kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

 

JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

07-02-2022

Chleb krakowski 50g, szynka od zduna 20g, masło 5g, ogórek konserwowy 20g, sałata, Herbata  z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

OWOC

Zupa jarzynowa z ryżem  250g (seler)

Spaghetti bolonese 220g  (pszenica, jaja, seler)

Kompot wieloowocowy                                                      582 kcal

Bułka kajzerka z twarogiem 10g i  dżemem  10g , herbata owocowa (pszenica, mleko, jaja)                            161 kcal

 

WTOREK

08-02-2022

Płatki ryżowe z mlekiem 250g, Chleb mogilski 30g, pasztet drobiowy 20g, masło 5g, ogórek 20g

(pszenica, żyto, mleko)

341 kcal                                           OWOC

Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką  250g (seler)

Kotlet schabowy , ziemniaki , kapusta na ciepło 80g,  100g, 80g

(pszenica, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                                      592kcal

Drożdżówka z serem 60g, jabłko 1szt

(mleko, jaja, pszenica)

172 kcal

 

ŚRODA 

09-02-2022

Chleb słonecznikowy  50g , z masłem 5g, parówka 1 szt 30g, pomidor 10g,

ketchup 5g

herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                   WARZYWO

Barszcz czerwony z jajkiem  250g (seler)

Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, sałatka szwedzka  80g, 100g, 80g (pszenica)

Kompot wieloowocowy                                                      564 kcal

Koktajl bananowo-truskawkowy  120g, wafle ryżowe 2 sztuki

(pszenica, jaja, mleko)

147 kcal

 

CZWARTEK

10-02-2022

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,

Chleb rosyjski 30g z masłem 5g, twaróg z rzodkiewką 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346kcal                                                           OWOC

Zupa pomidorowa z muszelką  250g (seler, pszenica, jaja)

Filet z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki, mini marchewka z pary 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                      570 kcal

 

Ciasto marchewkowe 60g, herbata z cytryną i sokiem malinowym

(mleko, jaja, pszenica)                 162 kcal

PIĄTEK

11-02-2022

Chleb swojski 50g z masłem 5g, pasta jajeczna 20g, szczypiorek

Kawa z mlekiem

(pszenica, żyto, mleko)

319  kcal                                                           OWOC

Zupa fasolowa z ziemniakami  250g  (seler, pszenica)

Naleśniki z serem i marmoladą  220g (pszenica, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                 555kcal

Panna cotta z musem owocowym 120g, ciastka owsiane 20g

(mleko, jaja, pszenica)

145 kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

               JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

14-02-2022

Chleb krakowski 50g z masłem 5g, ser żółty20g, pomidor 20g

(pszenica, żyto, mleko)

Herbata owocowa

225 kcal                                                           OWOC

Żurek z kiełbasą i ziemniakami 250g (pszenica, jaja, seler)

Makaron z serem i polewą jogurtowo- owocową   220g

(pszenica, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                    556 kcal

Banan 1 szt, chrupki kukurydziane 20g  (pszenica)

132 kcal

 

WTOREK

15-02-2022

Musli z mlekiem 250g,

chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, indyk z pasieki  20g, papryka20g (pszenica, żyto, mleko)

355 kcal                                   WARZYWO

Rosół z makaronem 250g (jaja, seler, pszenica)

Kąski ala kfc, ziemniaki, surówka colesław 80g, 100g,80g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                      591 kcal

Koktajl brzoskwiniowy 120g, bułka maślana 60g  (mleko, jaja, pszenica)

162kcal

ŚRODA 

16-02-2022

Bulka grahamka 50g z masłem20g,  serek truskawkowy  20g /wyrób własny/

herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

247 kcal                                                            TORT

Zupa brokułowa z kaszą  250g (seler, pszenica)

Gołąbki bez zawijania 220g (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                      564kcal

Ciasto drożdżowe z kruszonką 60g, herbata owocowa

(mleko, jaja, pszenica)

171 kcal

CZWARTEK

17-02-2022

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,

Chleb staropolski 30g z masłem 5g, Pyzdra od zduna  20g, ogórek 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346 kcal                                                            OWOC

Zupa ogórkowa z  makaronem 250g  (seler, pszenica, jaja)

Potrawka z kurczaka podana z ryżem i  warzywami   220g  (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                    578 kcal

Pasta drobiowo-warzywna 20g,  weka, sałata, herbata z cytryną

(pszenica, jaja, mleko)

147kcal

 

PIĄTEK

18-02-2022

Cheb rosyjski 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, pomidor 20g

(żyto, mleko, pszenica)                   340 kcal                                                          OWOC

Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym 250g (seler)

Ryba miruna, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty  220g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                    561 kcal

Budyń malinowy 120g, biszkopty 20g

(jaja, pszenica, mleko)

144 kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

15-11-2021

Chleb domowy 50g, pasztet drobiowy 20g, masło 5g, ogórek konserwowy 20g

Herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

OWOC

Zupa pomidorowa z muszelką 250g (jaja, seler, pszenica)

Indyk w sosie curry z warzywami podany z ryżem 220g (pszenica)

Kompot wieloowocowy                                                      576 kcal

Koktajl brzoskwiniowy  120g, wafle ryżowe 2 szt

(pszenica, jaja, mleko)

145 kcal

 

WTOREK

16-11-2021

Płatki miodowe z mlekiem 250g, Chleb krakowski 30g, szynka drobiowa 20g, masło 5g, pomidor 10g, sałata 5g

(pszenica, żyto, mleko)

341 kcal                                           OWOC

Zupa grysikowa 250g (seler)

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej 80g+50ml, 100g, 80g

(pszenica, jaja, mleko )

Kompot wieloowocowy                                                                       572 kcal

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 60g, herbata owocowa

(mleko, jaja, pszenica) 174kcal

ŚRODA 

17-11-2021

Bułka grahamka 50g , z masłem 5g, parówka 1 szt 30g,   papryka 20g,

herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                          TORT

Zupa kalafiorowa z zacierką 250g (seler, jaja, pszenica)

Łazanki z kapustą i kiełbasą 220g  (jaja, pszenica)

Kompot wieloowocowy                                                      577 kcal

Mix owoców sezonowych 150g (-)

155 kcal

CZWARTEK

18-11-2021

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,

Chleb rosyjski 30g z masłem 5g, twarożek z rzodkiewką 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346 kcal                                                            OWOC

Zupa koperkowa z ryżem 250g (seler)

Kotlet devolay, ziemniaki, mini marchewka z pary  80g, 100g, 80g (mleko, jaja, pszenica)

Kompot wieloowocowy                                                      595kcal

 

Panna cotta z musem malinowym 120g, ciastka owsiane

(mleko, jaja, pszenica)

150 kcal

 

PIĄTEK

19-11-2021

Chleb słonecznikowy 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, ogórek 20g, herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko, ryba)

319  kcal                                                           OWOC

Kapuśniak z ziemniakami 250g (pszenica)

Makaron z serem i polewą jogurtowo-truskawkową  220g

(pszenica, mleko, jaja)

Kompot wieloowocowy                                               546 kcal

Sałatka jarzynowa z majonezem i jogurtem, weka, herbata ziołowa

(mleko, jaja, pszenica)

145 kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

22-11-2021

Chleb mogilski 50g z masłem 5g, ser żółty 20g, pomidor 10g sałata 5g  (pszenica, żyto, mleko)

Herbata malinowa

225 kcal                                           OWOC

Zupa jarzynowa  250g (pszenica, seler)

Pierogi z serem i rodzynkami 220g  (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                     578 kcal

Banan, pieczywo chrupkie błonnikowe

(pszenica)

158 kcal

WTOREK

23-11-2021

Płatki ryżowe z mlekiem 250g,

chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, schab 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko)

355 kcal                                   WARZYWO

Rosół z makaronem  250g (pszenica, jaja,  seler)

Sznycel wieprzowy, ziemniaki , surówka z selera   80g,100g,80g (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                      594 kcal

Jogurt wiśniowy 120g, precel ½ (pszenica, jaja, mleko)                                163 cal
ŚRODA 

24-11-2021

Chleb krakowski 50g z masłem 5g, twarożek z brzoskwiniami 20g

herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

247 kcal                                           OWOC

Zupa ogórkowa z ziemniakami  250g ( pszenica, seler)

(pszenica, jaja)

Zapiekanka makaronowa z mięsem , brokułem i kukurydzą podana z serem 220g ( pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                      576kcal

Kisiel owocowy 120g, chałka drożdżowa 50g

(jaja, pszenica, mleko)

152 kcal

 

CZWARTEK

25-11-2021

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g  chleb rosyjski 30g z masłem 5g, szynka dębowa  20g, rzodkiewka 10g , pomidor 10g  (pszenica, żyto, mleko)

240 kcal                                                          OWOC

Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką 250g

(pszenica,  seler)

Filet z kurczaka w sosie własnym, ryż , surówka z czerwonej kapusty  80g, 100g, 80g  (pszenica)

Kompot wieloowocowy                                                    582 kcal

Bułka kajzerka, masło 5g, dżem 100% 20g

Herbata owocowa

(pszenica, mleko)

154 kcal

 

PIĄTEK

26-11-2021

Chleb krakowski 50g z masłem 5g, jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem 20g

herbata owocowa

(pszenica, żyto, mleko, jajo)

OWOC

Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym 250g

(pszenica,  jaja)

Pieczona ryba miruna, ziemniaki, mix warzyw na parze  (pszenica, jaja, ryba)                                   592 kcal

Domowe ciasto marchewkowe 60g, herbata owocowa (jajo, pszenica, mleko)   165 kcal
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

19-10-2020

Chleb wiejski 50g z masłem 5g, parówka 20g, keczup 20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko)

230 kcal                                      OWOC

Zupa koperkowa z ryżem 250g (mleko, seler)

Pałki drobiowe z ziemniakami, surówka z białej kapusty 1szt,100g, 80g (mleko)

Kompot wieloowocowy                                                  559 kcal

Jogurt porzeczkowy 120g, precel ½ szt (pszenica, mleko)

145 kcal

WTOREK

20-10-2020

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, chleb graham 50g z masłem 5g, ser żółty 20g, pomidor 20g (pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                              WARZYWO

Krem z marchewki z grzankami 250g (pszenica, mleko, seler)

Indyk z pieca z warzywami korzeniowymi i ziemniakami 80g,80g,100g (seler)

Kompot wieloowocowy                                                  562 kcal

Domowe ciasto toffi 60g, herbata (pszenica, jaja, mleko)

174 kcal

ŚRODA  

21-10-2020

Bułka grahamka 50g z masłem 5g,

twarożek z powidłami 30g, bawarka

(pszenica, jęczmień, żyto, mleko)

218 kcal                                      OWOC

Zupa fasolowa z ziemniakami 250g (seler)

Spaghetti bolognese 220g  (pszenica, mleko, seler)

Kompot wieloowocowy                                                  570 kcal

Budyń z musem jagodowym 120g , chrupki kukurydziane 5g (mleko)

133 kcal

CZWARTEK

22-10-2020

Musli z mlekiem 250g, chleb wieloziarnisty  50g, szynka drobiowa 20g ogórek 20g, herbata owocowa (pszenica, żyto, mleko)

297 kcal                              WARZYWO

Zupa pomidorowa z makaronem 250g  (pszenica, mleko, seler)

Kurczak a’la KFC, ziemniaki, surówka colesław 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                  585 kcal

Mix owoców sezonowych 120g, ciasteczka owsiane 2szt (sezam, mleko)

163 kcal

PIĄTEK

23-10-2020

Chleb graham 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, papryka  20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, ryba-sardynki, mleko)

258 kcal                                      OWOC

Krupnik 250g (jęczmień, mleko, seler)

Owsiane leniwe z musem truskawkowym 220g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy

552 kcal

Serek ziarnisty z rzodkiewką 40g pieczywo chrupkie 15g (pszenica, mleko)   

140 kcal

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała dietetyk Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu

* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
                KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
                W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne; 
14. Mięczaki i produkty pochodne.

(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.

Copyright ©2019 Przedszkole Bajka Bunscha