JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
21-03-2022 |
Chleb krakowski 50g, krakowska podsuszana 20g, masło 5g, pomidor koktajlowy 20g, sałata 5g herbata owocowa (pszenica, żyto, mleko)
288 kcal OWOC |
Zupa pomidorowa z zacierką 250g (seler, pszenica, jaja)
Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa 80g, 100g, 80g (pszenica) Kompot śliwkowy 581 kcal |
Drożdżówka z serem 60g, jabłko 1 szt (pszenica, mleko, jaja) 172 kcal
|
WTOREK
22-03-2022 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, Chleb swojski 30g, ser żółty 20g, masło 5g, rzodkiewka 20g
(pszenica, żyto, mleko) 341 kcal OWOC |
Zupa grysikowa 250g (seler)
Pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka 1 szt, 100g,80g (-) Kompot jabłkowo-gruszkowy 594kcal |
Pasta z brokułami 20g, ogórek 20g, weka, herbata malinowa (pszenica, jaja, mleko)
158 kcal
|
ŚRODA
23-03-2022 |
Chleb domowy 50g , z masłem 5g, parówka , pomidor 10g,
ketchup 5g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) 288 kcal WARZYWO |
Barszcz czerwony z ziemniakami 250g (seler )
Makaron penne z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie śmietanowym 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 572kcal |
Galaretka owocowa 60g, ciastko jaglane z marchewką (bez cukru) 20g
(mleko,pszenica) 161 kcal |
CZWARTEK
24-03-2022 |
Płatki musli z mlekiem 250g,
Chleb graham 30g z masłem 5g, szynka drobiowa 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko) 346kcal OWOC |
Krupnik z kaszą jęczmienna i pietruszką 250g
(seler, pszenica) Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta na ciepło 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot jabłkowo-gruszkowy 582 kcal
|
Jogurt truskawkowy 120g, wafle zbożowe 2 szt
(mleko) 142 kcal
|
PIĄTEK
25-03-2022 |
Chleb krakowski 50g z masłem 5g,
pasta rybna 20g, papryka 20g kawa zbożowa (pszenica, żyto, mleko) 325 kcal OWOC |
Jarzynowa z ryżem 250g (seler, pszenica)
Makaron z serem i jogurtem owocowym 220g (pszenica, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy 562 kcal |
Ciasto marchewkowe 60g, herbata ziołowa
(mleko, jaja, pszenica) 158 kcal
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
28-03-2022 |
Chleb słonecznikowy 50g z masłem 5g, pasztet drobiowy 20g, ogórek konserwowy 20g (pszenica, żyto, mleko)
Herbata owocowa 222 kcal OWOC |
Zupa brokułowa z kaszą 250g (jaja, seler, pszenica)
Racuchy z jabłkami podane z twarożkiem 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 553 kcal |
Koktajl wiśniowy 120g,
bułka maślana 60g (pszenica, jaja, mleko) 142 kcal
|
WTOREK
29-03-2022 |
Płatki ryżowe z mlekiem 250g,
chleb swojski 30g z masłem 5g, szynka drobiowa 20g, papryka 20g (pszenica, żyto, mleko) 348 kcal WARZYWO |
Zupa kalafiorowa z makaronem 250g (pszenica, seler)
Filet z kurczaka w sosie własnym, ryż, surówka wielowarzywna 80g,100g,80g (pszenica, jaja, mleko) Kompot jabłkowo-gruszkowy 588 kcal |
Banan, herbatniki 20g
(-) 145kcal
|
ŚRODA
30-03-2022 |
Chleb krakowski 50g z masłem20g, twaróg 10g, powidło śliwkowe 10g, herbata z cytryną
(pszenica, żyto, mleko) 247 kcal OWOC |
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250g (seler)
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot z czerwonych porzeczek 552 kcal |
Serek wiejski ze szczypiorkiem 20g, pieczywo chrupkie błonnikowe, herbata owocowa
(jaja, pszenica, mleko) 136kcal |
CZWARTEK
31-03-2022 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,
Chleb rosyjski 30g z masłem 5g, polędwica sopocka 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko) 346 kcal OWOC |
Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica)
Kotlet devolay, ziemniaki, mini marchewka z pary 80g+50ml, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 592 kcal |
Kisiel owocowy 120g, jabłko
(-) 155 kcal |
PIĄTEK
01-04-2022 |
Cheb domowy 50g z masłem 5g, pasta jajko w sosie jogurtowo-chrzanowym, szczypiorek 10g, herbata z cytryną
(żyto, mleko, pszenica) OWOC 278 kcal |
Zupa koperkowa z muszelką 250g
(seler, pszenica, jaja) Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 576 kcal |
Ciasto jogurtowe z brzoskwinią 60g, kakao
(jaja, pszenica, mleko) 154 kcal
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
07-02-2022 |
Chleb krakowski 50g, szynka od zduna 20g, masło 5g, ogórek konserwowy 20g, sałata, Herbata z cytryną
(pszenica, żyto, mleko) OWOC |
Zupa jarzynowa z ryżem 250g (seler)
Spaghetti bolonese 220g (pszenica, jaja, seler) Kompot wieloowocowy 582 kcal |
Bułka kajzerka z twarogiem 10g i dżemem 10g , herbata owocowa (pszenica, mleko, jaja) 161 kcal
|
WTOREK
08-02-2022 |
Płatki ryżowe z mlekiem 250g, Chleb mogilski 30g, pasztet drobiowy 20g, masło 5g, ogórek 20g
(pszenica, żyto, mleko) 341 kcal OWOC |
Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką 250g (seler)
Kotlet schabowy , ziemniaki , kapusta na ciepło 80g, 100g, 80g (pszenica, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy 592kcal |
Drożdżówka z serem 60g, jabłko 1szt
(mleko, jaja, pszenica) 172 kcal
|
ŚRODA
09-02-2022 |
Chleb słonecznikowy 50g , z masłem 5g, parówka 1 szt 30g, pomidor 10g,
ketchup 5g herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) 288 kcal WARZYWO |
Barszcz czerwony z jajkiem 250g (seler)
Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, sałatka szwedzka 80g, 100g, 80g (pszenica) Kompot wieloowocowy 564 kcal |
Koktajl bananowo-truskawkowy 120g, wafle ryżowe 2 sztuki
(pszenica, jaja, mleko) 147 kcal
|
CZWARTEK
10-02-2022 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,
Chleb rosyjski 30g z masłem 5g, twaróg z rzodkiewką 20g (pszenica, żyto, mleko) 346kcal OWOC |
Zupa pomidorowa z muszelką 250g (seler, pszenica, jaja)
Filet z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki, mini marchewka z pary 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 570 kcal
|
Ciasto marchewkowe 60g, herbata z cytryną i sokiem malinowym
(mleko, jaja, pszenica) 162 kcal |
PIĄTEK
11-02-2022 |
Chleb swojski 50g z masłem 5g, pasta jajeczna 20g, szczypiorek
Kawa z mlekiem (pszenica, żyto, mleko) 319 kcal OWOC |
Zupa fasolowa z ziemniakami 250g (seler, pszenica)
Naleśniki z serem i marmoladą 220g (pszenica, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy 555kcal |
Panna cotta z musem owocowym 120g, ciastka owsiane 20g
(mleko, jaja, pszenica) 145 kcal
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
14-02-2022 |
Chleb krakowski 50g z masłem 5g, ser żółty20g, pomidor 20g
(pszenica, żyto, mleko) Herbata owocowa 225 kcal OWOC |
Żurek z kiełbasą i ziemniakami 250g (pszenica, jaja, seler)
Makaron z serem i polewą jogurtowo- owocową 220g (pszenica, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy 556 kcal |
Banan 1 szt, chrupki kukurydziane 20g (pszenica)
132 kcal
|
WTOREK
15-02-2022 |
Musli z mlekiem 250g,
chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, indyk z pasieki 20g, papryka20g (pszenica, żyto, mleko) 355 kcal WARZYWO |
Rosół z makaronem 250g (jaja, seler, pszenica)
Kąski ala kfc, ziemniaki, surówka colesław 80g, 100g,80g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 591 kcal |
Koktajl brzoskwiniowy 120g, bułka maślana 60g (mleko, jaja, pszenica)
162kcal |
ŚRODA
16-02-2022 |
Bulka grahamka 50g z masłem20g, serek truskawkowy 20g /wyrób własny/
herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) 247 kcal TORT |
Zupa brokułowa z kaszą 250g (seler, pszenica)
Gołąbki bez zawijania 220g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 564kcal |
Ciasto drożdżowe z kruszonką 60g, herbata owocowa
(mleko, jaja, pszenica) 171 kcal |
CZWARTEK
17-02-2022 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,
Chleb staropolski 30g z masłem 5g, Pyzdra od zduna 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko) 346 kcal OWOC |
Zupa ogórkowa z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)
Potrawka z kurczaka podana z ryżem i warzywami 220g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 578 kcal |
Pasta drobiowo-warzywna 20g, weka, sałata, herbata z cytryną
(pszenica, jaja, mleko) 147kcal
|
PIĄTEK
18-02-2022 |
Cheb rosyjski 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, pomidor 20g
(żyto, mleko, pszenica) 340 kcal OWOC |
Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym 250g (seler)
Ryba miruna, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 561 kcal |
Budyń malinowy 120g, biszkopty 20g
(jaja, pszenica, mleko) 144 kcal
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
15-11-2021 |
Chleb domowy 50g, pasztet drobiowy 20g, masło 5g, ogórek konserwowy 20g
Herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) OWOC |
Zupa pomidorowa z muszelką 250g (jaja, seler, pszenica)
Indyk w sosie curry z warzywami podany z ryżem 220g (pszenica) Kompot wieloowocowy 576 kcal |
Koktajl brzoskwiniowy 120g, wafle ryżowe 2 szt
(pszenica, jaja, mleko) 145 kcal
|
WTOREK
16-11-2021 |
Płatki miodowe z mlekiem 250g, Chleb krakowski 30g, szynka drobiowa 20g, masło 5g, pomidor 10g, sałata 5g
(pszenica, żyto, mleko) 341 kcal OWOC |
Zupa grysikowa 250g (seler)
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej 80g+50ml, 100g, 80g (pszenica, jaja, mleko ) Kompot wieloowocowy 572 kcal |
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 60g, herbata owocowa
(mleko, jaja, pszenica) 174kcal |
ŚRODA
17-11-2021 |
Bułka grahamka 50g , z masłem 5g, parówka 1 szt 30g, papryka 20g,
herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) 288 kcal TORT |
Zupa kalafiorowa z zacierką 250g (seler, jaja, pszenica)
Łazanki z kapustą i kiełbasą 220g (jaja, pszenica) Kompot wieloowocowy 577 kcal |
Mix owoców sezonowych 150g (-)
155 kcal |
CZWARTEK
18-11-2021 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,
Chleb rosyjski 30g z masłem 5g, twarożek z rzodkiewką 20g (pszenica, żyto, mleko) 346 kcal OWOC |
Zupa koperkowa z ryżem 250g (seler)
Kotlet devolay, ziemniaki, mini marchewka z pary 80g, 100g, 80g (mleko, jaja, pszenica) Kompot wieloowocowy 595kcal
|
Panna cotta z musem malinowym 120g, ciastka owsiane
(mleko, jaja, pszenica) 150 kcal
|
PIĄTEK
19-11-2021 |
Chleb słonecznikowy 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, ogórek 20g, herbata z cytryną
(pszenica, żyto, mleko, ryba) 319 kcal OWOC |
Kapuśniak z ziemniakami 250g (pszenica)
Makaron z serem i polewą jogurtowo-truskawkową 220g (pszenica, mleko, jaja) Kompot wieloowocowy 546 kcal |
Sałatka jarzynowa z majonezem i jogurtem, weka, herbata ziołowa
(mleko, jaja, pszenica) 145 kcal
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
22-11-2021 |
Chleb mogilski 50g z masłem 5g, ser żółty 20g, pomidor 10g sałata 5g (pszenica, żyto, mleko)
Herbata malinowa 225 kcal OWOC |
Zupa jarzynowa 250g (pszenica, seler)
Pierogi z serem i rodzynkami 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 578 kcal |
Banan, pieczywo chrupkie błonnikowe
(pszenica) 158 kcal |
WTOREK
23-11-2021 |
Płatki ryżowe z mlekiem 250g,
chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, schab 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko) 355 kcal WARZYWO |
Rosół z makaronem 250g (pszenica, jaja, seler)
Sznycel wieprzowy, ziemniaki , surówka z selera 80g,100g,80g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 594 kcal |
Jogurt wiśniowy 120g, precel ½ (pszenica, jaja, mleko) 163 cal |
ŚRODA
24-11-2021 |
Chleb krakowski 50g z masłem 5g, twarożek z brzoskwiniami 20g
herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) 247 kcal OWOC |
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250g ( pszenica, seler)
(pszenica, jaja) Zapiekanka makaronowa z mięsem , brokułem i kukurydzą podana z serem 220g ( pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 576kcal |
Kisiel owocowy 120g, chałka drożdżowa 50g
(jaja, pszenica, mleko) 152 kcal
|
CZWARTEK
25-11-2021 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g chleb rosyjski 30g z masłem 5g, szynka dębowa 20g, rzodkiewka 10g , pomidor 10g (pszenica, żyto, mleko)
240 kcal OWOC |
Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką 250g
(pszenica, seler) Filet z kurczaka w sosie własnym, ryż , surówka z czerwonej kapusty 80g, 100g, 80g (pszenica) Kompot wieloowocowy 582 kcal |
Bułka kajzerka, masło 5g, dżem 100% 20g
Herbata owocowa (pszenica, mleko) 154 kcal
|
PIĄTEK
26-11-2021 |
Chleb krakowski 50g z masłem 5g, jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem 20g
herbata owocowa (pszenica, żyto, mleko, jajo) OWOC |
Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym 250g
(pszenica, jaja) Pieczona ryba miruna, ziemniaki, mix warzyw na parze (pszenica, jaja, ryba) 592 kcal |
Domowe ciasto marchewkowe 60g, herbata owocowa (jajo, pszenica, mleko) 165 kcal |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
19-10-2020 |
Chleb wiejski 50g z masłem 5g, parówka 20g, keczup 20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko)
230 kcal OWOC |
Zupa koperkowa z ryżem 250g (mleko, seler)
Pałki drobiowe z ziemniakami, surówka z białej kapusty 1szt,100g, 80g (mleko) Kompot wieloowocowy 559 kcal |
Jogurt porzeczkowy 120g, precel ½ szt (pszenica, mleko)
145 kcal |
WTOREK
20-10-2020 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, chleb graham 50g z masłem 5g, ser żółty 20g, pomidor 20g (pszenica, żyto, mleko)
288 kcal WARZYWO |
Krem z marchewki z grzankami 250g (pszenica, mleko, seler)
Indyk z pieca z warzywami korzeniowymi i ziemniakami 80g,80g,100g (seler) Kompot wieloowocowy 562 kcal |
Domowe ciasto toffi 60g, herbata (pszenica, jaja, mleko)
174 kcal |
ŚRODA
21-10-2020 |
Bułka grahamka 50g z masłem 5g,
twarożek z powidłami 30g, bawarka (pszenica, jęczmień, żyto, mleko) 218 kcal OWOC |
Zupa fasolowa z ziemniakami 250g (seler)
Spaghetti bolognese 220g (pszenica, mleko, seler) Kompot wieloowocowy 570 kcal |
Budyń z musem jagodowym 120g , chrupki kukurydziane 5g (mleko)
133 kcal |
CZWARTEK
22-10-2020 |
Musli z mlekiem 250g, chleb wieloziarnisty 50g, szynka drobiowa 20g ogórek 20g, herbata owocowa (pszenica, żyto, mleko)
297 kcal WARZYWO |
Zupa pomidorowa z makaronem 250g (pszenica, mleko, seler)
Kurczak a’la KFC, ziemniaki, surówka colesław 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 585 kcal |
Mix owoców sezonowych 120g, ciasteczka owsiane 2szt (sezam, mleko)
163 kcal |
PIĄTEK
23-10-2020 |
Chleb graham 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, papryka 20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, ryba-sardynki, mleko)
258 kcal OWOC |
Krupnik 250g (jęczmień, mleko, seler)
Owsiane leniwe z musem truskawkowym 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 552 kcal |
Serek ziarnisty z rzodkiewką 40g pieczywo chrupkie 15g (pszenica, mleko)
140 kcal |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała dietetyk Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu |
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.